Obsługa techniczna imprezOrganizacja imprez - poradnikScenariusze, programy imprez

Firmowe jajeczko

Organizacja Świąt Wielkanocnych – może odbyć się tak, że każdy z uczestników przynosi umówioną wcześniej potrawę adekwatną do świąt. Sprawa komplikuje się, gdy organizacja Świąt Wielkanocnych przewiduje obecność kilkuset lub więcej osób. Wówczas najlepiej zatrudnić profesjonalną firmę, która nie tylko przygotuje spotkanie, ale także dopilnuje wszystkiego.

W obecnym czasie na rynku znaleźć można wiele firm które zajmują się kompleksową organizacją wszelkich wydarzeń firmowych, w tym spotkania wielkanocnego. Specjaliści w swojej dziedzinie przedstawiają gotowy scenariusz i zajmują się jego realizacją: dbają o miejsce, kiedy trzeba przygotowują niezbędne meble, zastawę oraz catering, ewentualne zajmują się nagłośnieniem oraz oświetleniem.

Jeśli wielkanocna impreza firmowa zakłada obecność pracowników z dziećmi, organizator powinien wziąć to pod uwagę i przygotować taki scenariusz zabaw, by najmłodsi nie tylko nie nudzili się, ale przede wszystkim mogli być blisko tradycji. Przy czym warto pamiętać, że dzieci kochają rywalizację. Bieg z surowym jajkiem na łyżeczce, zawody z dekorowania koszyczka do święconki, konkurs na najładniejszą pisankę oraz najmocniejsze jajko lub quiz weryfikujący wiedzę z zakresu Świąt Wielkanocnych, oczywiście z nagrodami, to tylko niektóre z pomysłów, które wykorzystywane są przez wykwalifikowanych animatorów podczas wielkanocnych spotkań. Nie powinno zabraknąć także Wielkanocnego Zająca…

Z powodzeniem można zorganizować także warsztaty ze zdobienia jajek różnymi technikami, co może także uzmysłowić najmłodszym, że ich rodzice potrafią też się świetnie bawić.

Z racji, że święta kojarzą się z dobrocią i bezinteresowną pomocą dla innych ludzi, warto tak pomyśleć o scenariuszu imprezy, by pracownicy mieli możliwość wczucia się w ten klimat, dali odrobinę siebie innym, a także mogli poznać się w niecodziennych warunkach. Interesującym pomysłem na Święta Wielkanocne w firmie mogą być więc różnorodne akcje społeczne np. na rzecz dzieci z ubogich rodzin lub z Domów Dziecka.

Podczas gdy atrakcje i scenariusze mogą być dowolnie modyfikowane, mogą być ściśle związane z tradycją lub nie, tak poczęstunek nie powinien być inny od tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Tutaj pole do popisu mają firmy gastronomiczne. Przygotowywany przez znakomitych szefów kuchni catering z pewnością połechce podniebienie każdego smakosza. Jest w czym wybierać. Jaja w sosach wielkanocnych, faszerowane pastami, pieczony schab w galarecie, różnorodne sałatki, gatunki pasztetów, mięs, żurek z białą kiełbasą, medaliony z indyka, zawijańce wołowe, risotto, zapiekane ziemniaki z serem to tylko niewielki przekrój przez wielkanocne dania, z których wybierać mogą przedsiębiorcy, formując własne wielkanocne menu. Nie powinno zabraknąć także bab, mazurków, keksu i sernika.

Jeśli głównym celem spotkania wielkanocnego jest wspólny posiłek i rozmowa, można z powodzeniem postawić na wyjście do restauracji.

Mimo iż organizacja Świąt Wielkanocnych jest jeszcze jednym z pretekstów do spotkania się ze współpracownikami w bardziej nieformalnej atmosferze, podczas której osiągnąć można jeszcze inne cele niż tylko towarzyskie, nadal ponad połowa przedsiębiorstw nie wykorzystuje tej okazji. Przyczyn jest wiele. Niektórzy uważają, że najważniejsze katolickie święto powinno przeżywać się z rodziną, nie w pracy. Po drugie, nie wszyscy spośród pracowników je obchodzą. Warto więc mieć wzgląd na wszystkie zatrudnione osoby i przed organizacją firmowych Świąt Wielkanocnych zrobić rekonesans, czy takie spotkania są potrzebne oraz w jaki sposób widzą je pracownicy. Wyniki mogą być zaskakujące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *